DİZ EKLEMİNDEKİ OSTEOKONDRİTİS DİSSEKANSIN ARTROSKOPİK TEDAVİSİ
Mustafa YEL, Recep MEMİK, Mehmet ARAZİ, A Ulvi ÜZÜMCÜ
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Konya
Keywords: Osteokondritis dissekans, Diz, Serbest Eklem Cismi, Artroskopi.
Abstract
Giriş: Dize yönelik artroskopik cerrahi işlemlerdeki gelişmelere bağlı olarak osteokondritis dissekans’ında tedavisi artroskopik yapılabilmektedir. Biz bu çalışmada osteokondritis dissekans tanısı alan ve tedavisi artroskopi yardımıyla yapılan hastaları, uygulanan tedavileri ve sonuçlarını bildirdik. Hastalar ve
Yöntem: Ocak 1993-Kasım 1998 yılları arasında çeşitli diz problemleri nedeniyle kliniğimizde artroskopi uygulanan 850 hastadan 24’üne osteokondritis dissekans tanısı konuldu ve tedavi edildi. Dört hastada eklem temas (yük binen) yüzeyinden kopmuş ve 1 cm’den büyük kosteokondral parçalar, krater ve parçanın kemik yüzeyleri artroskopik tıraşlayıcı ile tazelenerek artroskopi yardımıyla mini AO vidası ile yerine tespit edildi. Yirmi dizde ise yerine tespit edilemeyecek durumda olan (1 cm’den küçük, parçalı, ince ve kemik dokusu kaybolmuş) fragmanlar çıkarıldı. Bunlardan 12’sinde subkondral preforasyon, 8’ine mikrokırık oluşturuldu.
Bulgular: Hastalar ortalama 19 ay takip edildiler. Artroskopik tedavilerden sonra hastaların tamamında şikayetlerde düzelme ve diz fonksiyonlarında iyileşme gözlendi. Fakat özellikle 3 yıldan fazla takibi olan hastalarda, yük binen kondil kısmında, 1 cm çaptan daha büyük krater lezyonlarda klinik ve radyolojik dejeneratif değişikliklerde artış dikkati çekmekteydi.
Tartışma: Serbest parçaların çıkarılması ve kraterde fibrokartilaj gelişimini uyarmak için yapılan subkondral perforasyon veya mikrokırık işleminin artroskopi yardımıyla yapılması ile %79 oranında başarılı sonuç alınarak, hastalarda erken ayağa kalkma, erken rehabilitasyon ve klinik belirtilerde düzelme tespit edildi.