M Ömer ARPACIOĞLU, Osman RODOP, İbrahim AKMAZ, Ahmet KIRAL, Basri ÖGE

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisi, İstanbul

Keywords: Tibia Kırıkları, Kilitli Çivileme.

Abstract

Giriş: Temmuz 1997-Mayıs 2001 tarihleri arasında tibia kırığı olan 36 erişkin hastaya kilitli intramedüller çivileme ameliyatı uygulandı. Hastalar ve
Yöntem: Hastaların 29 tanesi (%80.5) kapalı kırık, 7 tanesi (%19.5) açık kırık şeklinde idi. Hastalarımızdan 27’sine (%75) kapalı çivileme, 9’una (%25) ise açık çivileme tekniğini uyguladık. Yine 17 hastaya (%47.2) rimerizasyon yapılmadan, 19 hastaya (%52.8) ise rimerizasyon yapılarak çivi uygulandı. Hastalar ortalama 38 hafta (dağılım 16-72 hafta) süreyle izlendi.
Sonuçlar: Takibi tamamlanan 34 hastamızda tam kaynama sağladık. En kısa kırık kaynama süresi 12 hafta, en uzun kırık kaynama süresi 24 hafta olmak üzere, ortalama kaynama süresi 17.1 hafta olarak değerlendirildi. Açık çivileme yapılan hastalarda ortalama kaynama süresi 19 hafta, kapalı çivileme uygulanan hastalarda ise 15 hafta olarak bulundu. Bir hastamızda 5 derece valgus deformitesi, diğer bir hastamızda 0.5cm. kısalık oluştu. Bir hastamızda ayak bileği dorsal fleksiyonu 1/3 oranında kısıtlı kaldı. Bir hastamızda derin enfeksiyon gelişti. Bir hastamızda da kaynama gecikmesi oldu.
Tartışma: Uygun seçilmiş açık ve kapalı tibia kırıklarında primer kilitli intramedüller çivilemenin çok az komplikasyon ve yüksek kaynama oranları ile diğer tedavi yöntemlerine göre daha başarılı ve seçkin bir tedavi yöntemi olduğu sonucuna varıldı.