FEMUR BOYUN KIRIĞI TEDAVİSİNDE ARTROPLASTİ SEÇENEKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Murat Ali HERSEKLİ1, O Şahap ATİK2
1Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Adana
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı
Keywords: Femur Boyun Kırığı, Artroplasti.
Abstract
Giriş: Femur boyun kırıkları tedavisinde son 50 yılda büyük gelişmeler olmasına rağmen tedavi yöntemlerinin birbirinden farklı avantaj ve dezavantajları nedeniyle genel bir fikir birliği oluşturulamamıştır. Seçilecek tedavinin uygunluğu olası mortalite ve morbiditenin en az seviyede tutulması açısından büyük önem taşımaktadır. Hastalar ve
Yöntem: Bu çalışma Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda 1.11.1990 - 31.12.1996 tarihleri arasında femur boyun kırığı nedeniyle artroplasti yöntemleriyle tedavi uygulanan 150 hasta üzerinde yapıldı. Hastaların ortalama yaşı 73.0'dü (48-95). Hastaların 103'ü kadın, 47'si erkekti. Kırıkların hepsi Garden sınıflandırmasına göre tip III ve tip IV kırıklardı. Hastaların 25'ine total kalça protezi, 21'ine bipolar hemiartroplasti ve kalan 104'üne unipolar hemiartroplasti uygulandı. Ortalama takip süresi total kalça protezi grubunda 63.79 ay (12-89), bipolar hemiartroplasti grubunda 26.75 ay (12-42) ve unipolar hemiartroplasti grubunda 36.05 ay (12- 75)'dır. Hastalar UCLA kalça değerlendirme skoruna göre ağrı, yürüme ve fonksiyon yönünden değerlendirildi. Gruplar ayrıca mortalite, morbidite, gevşeme, dislokasyon, asetabuler erozyon ve heterotopik ossifikasyon gibi komplikasyonlar açısından değerlendirildi.
Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre ağrı ve yürüme açısından gruplar arasında belirgin fark saptanmazken, fonksiyon açısından total kalça protezi grubunun diğer gruplara göre belirgin olarak üstün olduğu saptandı. Gruplar arasında mortalite, morbidite, gevşeme, dislokasyon, asetabuler erozyon ve heterotopik ossifikasyon gibi komplikasyonların gelişimi açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı.
Tartışma: Femur boyun kırığına eşlik eden dejeneratif artriti olan hastalar dışında toplum içinde aktif olarak mobilize olan nispeten genç hastalarda da total kalça protezi uygulamalarının daha yüzgüldürücü sonuçlar vereceği inancındayız.