KONJENİTAL DİZ SUBLUKSASYON DEFORMİTESİNİN CERRAHİ TEDAVİSİ
Sualp TURAN, Mehmet ÖZAL, Fuad ÖKEN
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, Ankara
Keywords: Diz, Konjenital Deformite, Cerrahi.
Abstract
Giriş: Ankara Numune Hastanesi 1. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 1995-1998 yılları arasında Konjenital diz subluksasyonu ve çıkığı tanısıyla 6 hastanın 7 dizi cerrahi olarak tedavi edildi.Ortalama 20 ay süreyle takip edilen ve tümü diz subluksasyonu olan 4 hastanın 4 dizinin sonuçları bu çalışmada değerlendirildi. Hastalar: Hastaların 4 üde kız idi. Ameliyat edildiklerinde yaş ortalaması 3.3 yıl idi. Hastaların tümünde dizdeki subluksasyon patolojisinin yanısıra konjenital kalça ve/veya ayak deformiteleri vardı.
Yöntem: Ameliyat Niebauer ve King?in tarif ettiği cerrahi tekniğe uygun yapıldı. Ameliyat sırasında diz eklemi ön kapsülü ve ekstansor retinakulum patellar tendondan yan bağlara kadar kesilerek gevşetildi. Kuadrıseps tendonu patella ve patellar tendon Z plasti yapılarak uzatıldı. Eklem içinde suprapatellar bölgedeki yapışıklıklar temizlendi. Cilt kapatılarak diz 30°- 45° fleksiyonda alçı tesbitine alındı. Ameliyattan 4 hafta sonra alçı çıkarılarak kuadriseps rehabilitasyonuna başlandı. Bulgular ve
Sonuçlar: Tedavi neticesi 2 hastanın 2 dizinde tam ekstansiyon ile 120° fleksiyon arasında aktif hareket sağlandı. Bu hastalar dizlerini kilitleyerek yardımsız ve desteksiz olarak yürüyor. Bir hastada tam ekstansiyon ile 100° fleksiyon arasında pasif hareket sağlandı Ekstansiyonun son 20°’sini aktif olarak yapamıyordu.. Bir hastada tam ekstansiyon ile 40° fleksiyon arasında aktif diz hareketi sağlandı ve dizdeki valgus deformitesi, tibial rotasyon düzeltildi.
Tartışma: Konjenital diz subluksasyonunun cerrahi tedavisinde diz ekleminin genişce açılarak gergin dokuların gevşetilmesi ve diz içi yapışıklıkların açılması gerekir. Kuadriseps patella ve patellar tendonun ortadan kesilerek uzatılması hastalarda dizde ortalama 100 derecelik hareket sağlamaktadır. Kuadrıseps rehabilitasyon programına uyabilen çocuklarda aktif diz ekstansiyonu mümkün olmaktadır.