Volkan ÖZTUNA1, Gülden ERSÖZ2, Banu COŞKUN3, Ali KAYA2, Mehmet ÇOLAK1, Fehmi KUYURTAR1

1Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı
3Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı

Keywords: Osteomyelit, Hayvan Modeli, Yabancı Cisim.

Abstract

Giriş: Bu çalışmada farelerde oluşturulan akut hematojen ve post-travmatik osteomyelit modellerinde, kemiğe yerleştirilen yabancı cisimlerin lokal infeksiyon bulguları ve diğer organ tutulumları üzerine etkileri araştırılmıştır. Gereç ve
Yöntem: Çalışmada kullanılan 30 adet fındık faresi beş gruba ayrıldı. Bütün deneklerde medüller kanal hasarı oluşturulup ilk grup kontrol grubu olarak alındı. İkinci ve üçüncü grupta metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) suşu ile hematojen osteomyelit modeli oluşturudu ve 3. grupta medüller kanala silikon dren parçası konuldu. Dördüncü ve beşinci grupta MRSA ile post-travmatik osteomyelit modeli oluşturularak 5. grupta medüller kanala silikon dren parçası konuldu. Fareler 10. günde öldürülerek tibiaları makroskopik, mikrobiyolojik ve histopatolojik olarak incelendi. Kan kültürü örneklerinin ekimi yapıldı. Karaciğer, dalak, böbrek, kalp kası, akciğer ve beyin dokularından alınan örnekler histopatolojik olarak incelendi. Grup 2 ile 3?ün bulguları ve Grup 4 ile 5?in bulguları SPSS 9.05 istatistik programında relatif risk tahmini hesaplanarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Kontrol grubunda lokal ve sistemik infeksiyon bulgusuna rastlanmadı. Hematojen ve post-travmatik osteomyelit modellerinde yabancı cisim uygulanmasının lokal ve sistemik infeksiyon bulguları üzerine bir etkisi olmadığı gözlendi.
Tartışma: Osteomyelitte, bakterinin kemiğe yerleşimi sürecinin ortamda bulunan yabancı cisimlerden bağımsız olarak seyrettiği kanısına varıldı.