Erhan Yılmaz, Lokman Karakurt, Hikmet Güzel, Erhan Serin

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı

Keywords: Kemik pla¤ı; femur kırı¤ı/cerrahi/radyografi; kırık fiksasyonu, internal/yöntem; kalça kırı¤ı/cerrahi.

Abstract

Amaç: Bu çalıflmada, subtrokanter femur kırı¤ı nedeniyle AO/ASIF 95° açılı kondiler plak uygulanarak tedavi edilen olgular de¤erlendirildi.
Hastalar ve yöntemler: Yirmi dokuz hastanın (20 erkek, 9 kadın; ort. yafl 39; da¤ılım 11-77) kalçası 95° açı- lı kondiler plak ile tedavi edildi. Kırıklar 21 olguda sol, sekizinde sa¤ tarafta idi. Yirmi iki kırık (%75.9) yüksek enerjili travma sonucu oluflmufltu. On olguda (%34.5) baflka kırık ve/veya sistem yaralanması vardı. Seinsheimer ölçütlerine göre 11 olguda (%37.9) tip II kırık, 15 olguda (%51.7) tip III kırık, üç olguda (%10.3) da tip V kırık saptandı. Olgular yatırıldıktan sonra ortalama sekiz gün içinde (da¤ılım 1-26 gün) ameliyat edildi. Klinik ve radyografik sonuçlar Foster ölçütlerine göre de- ¤erlendirildi. Ortalama izlem süresi 23.4 ay (da¤ılım 7- 48 ay) idi.
Bulgular: Olguların 25’inde radyografik olarak ortalama 7.7 ayda (da¤ılım 5.5-11 ay) tam kaynama görüldü. Seinsheimer tip IIA ve tip IIIA olan iki kırıkta greftlemeden sonra kaynama elde edildi. Seinsheimer tip V kırı¤ı olan bir olguda kaynama olmadı. Bir olguda yüzeyel yara enfeksiyonu, dördünde hatalı kaynama, dördünde ekstremite kısalı¤ı görüldü. Foster sınıflamasına göre 19 olguda (%65.5) mükemmel, dört olguda (%13.8) iyi, iki olguda (%6.9) orta, dört olguda (%13.8) kötü sonuç alındı.
Sonuç: Günümüzde subtrokanterik femur kırıklarında ikinci kuflak intramedüller implantlar önerilmesine karflı n, tedariki ve uygulamasının kolay olması, traksiyon masası, skopi ve deneyim gerektirmemesi nedeniyle, 95 derecelik kondiler plak yöntemi bu kırıklarda düflünülebilecek bir tedavi seçene¤i olabilir.