Ho-Yeon Lee, Sang-Ho Lee, Song-Woo Shin

Department of Neurosurgery, Wooridul Spine Hospital, Seoul, Korea

Keywords: Yaşlılık; dekompresyon, cerrahi; lomber vertebra/patoloji/cerrahi; spinal stenoz/patoloji/cerrahi; spondilolistesis/cerrahi/radyografi.

Abstract

Amaç: Riskli hastalıkları olan yaşlı olgularda saptanan dejeneratif lomber spondilolistesis (DLS) perkütan ventral dekompresyon ile tedavi edildi. Bu çalışmada, uygulanan cerrahi teknik, sonuçlarıyla birlikte sunuldu.
Hastalar ve yöntemler: Çalışmaya, DLS ile birlikte kompresif santral kanal stenozu ve lateral reses stenozu bulunan 11 ardışık hasta (ort. yaş 67; dağılım 51-85) alındı. Etkilenen düzey iki hastada L3-4, dokuz hastada L4-5 idi. Tüm hastalarda, yürümeyi ciddi derecede kısıtlayan iki taraflı kalça ağrısı, bacak ve sırt ağrısı vardı. Ameliyat öncesinde ortalama yürüme mesafesi 150 metre; Oswestry Sakatlık İndeksi (OSİ) skoru ortalaması %72.2 idi. Tüm olgularda diyabet (n=4), kalp hastalığı (n=5), serebrovasküler olay (n=2) ve malign hastalık (n=2) gibi başka sorunlar görüldü. Tedavi olarak, tekal kesenin perkütan ventral dekompresyonu, lokal anestezi altında, posterolateral yaklaşımla ve endoskopik yolla, posterior kemik yapısına zarar vermeden gerçekleştirildi. Ortalama izlem süresi 25.1 ay (dağılım 11-28 ay) idi.
Bulgular: Ortalama ameliyat süresi 72 dakika (dağılım 50-100 dakika) bulundu. Ortalama OSİ skoru ameliyattan sonraki son kontrolde %27.4'e düştü (dağılım %4-54). Cerrahi sonrasında tüm hastalar güçlük çekmeden yürüyebiliyordu. Tüm hastaların ameliyat sonrası bilgisayarlı tomografi görüntülerinde spinal kanalın genişlemiş olduğu gözlendi. Tek komplikasyon olarak bir hastada geçici kuadriseps zayıflığı gelişti. Spondilolistesis hiçbir hastada ilerleme göstermedi.
Sonuç: Perkütan ventral dekompresyon, riskli hastalıkları olan yaşlı olgularda, özellikle genel anestezi önerilmiyorsa, DLS tedavisinde güvenli ve etkili bir minimal invaziv cerrahi yöntemdir.