Tibia cisim kırıklarında intramedüller çivi kompresyon miktarının kırık kaynaması üzerine etkisi ve farklı bir parametre ile değerlendirilmesi
Fatih Duygun, Cengiz Aldemir
Department of Orthopedics and Traumatology, University of Health Sciences, Antalya Training and Research Hospital, Antalya, Turkey
Keywords: Kompresyon; kırık kaynaması; intramedüller çivi; tibia cisim kırığı.
Abstract
Amaç: Bu çalışmada intramedüller çivi uygulanan tibia diafiz kırığı olgularında farklı kompresyon miktarlarının kırık yüzeyindeki stres değerlere etkisi ve kaynama süreleri arasındaki ilişki araştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Ocak 2007 - Aralık 2015 tarihleri arasında tibia cisim kırığı olan 70 hasta (50 erkek, 20 kadın; ort. yaş 34.0±10.7 yıl; dağılım, 20-56 yıl) çalışmaya alındı. AO (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) sınıflamasına göre A2, A3 ve B2 tip kapalı kırık olan hastalar çalışmaya alındı. Hastalar üç gruba ayrıldı. Grup A’da kompresyon yapılmadı, Grup B ve C’de intramedüller çivi ile dinamik kompressif tespit yapıldı. Uygulanan kompresyon miktarı grup B’de 1 mm, grup C’de 1.5 mm idi. Hastaların ameliyat sonrası ve takip radyografileri Rust kriterlerine göre, fonksiyonel sonuçlar ise Johner-Wrush kriterlerine göre değerlendirildi. Ayrıca Grup B ve grup C’de sırasıyla 1 mm ve 1.5 mm için ayrı ayrı uygulanan kompresyon ile ilgili sonlu eleman çalışması yapıldı. Veriler istatistisel paket yazılım programıyla analiz edildi.
Bulgular: Bütün hastalarda klinik ve radyolojik olarak kaynama elde edildi. Radyolojik kaynama grup A’da ortalama 15.05±2.06 haftada, grup B’de 12.48±1.42 haftada ve grup C’de 11.64±1.63 haftada sağlandığı görüldü. Kompresyon uygulanmayan grupta (Grup A) kaynama süresi, kompresyon uygulanan diğer gruplara göre (Grup B ve C) anlamlı düzeyde uzundu (p<0.001). Fonksiyonel sonuçlar grup A’da 17 hastada (%85) mükemmel, üç hastada (%15) iyi-orta, grup B’de 23 hastada (%92) mükemmel, iki hastada (%8) iyi-orta, grup C’de 23 hastada (%92) mükemmel, iki hastada (%8) iyi-orta olarak değerlendirildi. Toplam yedi hastada diz önü ağrısı vardı. Hiçbir hastada enfeksiyon görülmedi.
Sonuç: İntramedüller kilitli kompressif çiviler tibia cisim kırıklarında oldukça etkin bir tedavi yöntemidir. Çivi üzerinden uygulanan kompresyon arttıkça, kaynama süresi anlamlı şekilde kısalmaktadır.