Nadir ŞENER1, İ Remzi TÖZÜN2, Fatih DİKİCİ2

1SSK Göztepe Eğitim Hastanesi, 2. Ortopedi Kliniği
2İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı

Keywords: Çimento, Ortalayıcı, Femoral Komponent, Kama.

Abstract

Giriş: Yeni protez tasarımlarında protezin düzgün doğrultuda yerleştirilebilmesi ve protez etrafında eşit çimento kalınlığının sağlanabilmesi için distal ortalayıcılar yaygın kullanılmaktadır. Çalışmamızda amacımız kendi serimizde distal ortalayıcıların başarısını sınamak ve araştırmaktır. Gereç ve
Yöntem: 1993-1997 tarihleri arasında yapılan 40 adet primer çimentolu femoral komponentin (Zimmer, CPT) distal ortalayıcıların başarısı retrospektif değerlendirildi. Ameliyat sonrası 6. ayda alınan AP ve lateral röntgenlerde çimento kalınlığı şeffaf milimetrik kağıt ile femoral komponent distalinde ve küçük trokanter seviyesinde ölçüldü.
Bulgular: Ortalama stem doğrultusu 0.28 derece valgus olarak hesaplandı. Protez distalinde tüm planlarda minimum 3 mm’lik çimento kalınlığının sağlanabildiği görülmektedir. Protezin proksimal medialinde ise ortalama 2.7 mm çimento kalınlığı sağlanmaktadır. Hiçbir hastanın femoral komponentinde gevşeme bulgusu saptanmamıştır.
Tartışma: Bulguların literatür ile karşılaştırıl-masında, elde edilen çimento kalınlığının minimum değerlerinin istenen değerlerin üstünde olduğu, protez doğrultusunun ise ideal aralıkta olduğu görülmektedir. Sonuçta bu tip femoral komponentlerde distal ortalayıcıların uniform ve yeterli kalınlıkta çimento mantosu oluşturabildiği ve protezin düzgün doğrultuda yerleştirilmesini kolaylaştırdığı saptanmıştır.