DİSPLASE İNTRA?ARTİKÜLER KALKANEUS KIRIKLARI CERRAHİ TEDAVİSİNİN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI
Hakan KINIK, Yusuf YILDIZ, Ertan MERGEN
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dal
Keywords: Kalkaneus, Cerrahi Tedavi, Lateral Ekstansil Girişim.
Abstract
Giriş: Bu çalışmada, kliniğimizde aynı protokol ile cerrahi olarak tedavi edilmiş displase intra? artiküler kalkaneus kırıklarının sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Hastalar ve
Yöntem: Ocak 1997 ile Ocak 2000 tarihleri arasında cerrahi olarak tedavi edilen 9 hastanın 13 kalkaneus kırığı çalışmaya dahil edildi. Kırıkların hepsi yüksek enerjili travma ile oluşmuş kapalı eklemi çi yaralanmalardı. Hastalara kırık sonrası ortalama 8. günde Benirschke’nin lateral ekstansil yaklaşımı ile açık redüksiyon ve internal fiksasyon uygulandı.
Bulgular: Kırıkların hepsi kaynadı. Bir hastada yüzeysel, başka bir hastada derin enfeksiyon gelişti. Yüzeysel enfeksiyon gelişen hasta oral anti-biyotikler ile tedavi edildi. Diğer hastanın derin enfeksiyonu debridman, implant ve allogreftlerin çıkarılması ve kültüre göre antibiyotik tedavisi ile iyileşti fakat kırıkta eklem-içi malunion, topukta genişleme ve varusa engel olunamadı. Ortalama takip süresi 17.1 aydır. Hastaların "Maryland Ayak Skoru"na göre fonksiyonel sonuçları Sanders Tip II kırıklar için (n=8) %75 mükemmel-iyi ve %25 vasat olarak değerlendirilmiş; Tip III kırıklarda ise (n=5) %40 mükemmel-iyi, %40 vasat ve %20 kötü olarak değerlendirilmiştir.
Sonuçlar: Displase intra-artiküler kalkaneus kırıklarında dikkatli zamanlama, uygun cerrahi kesi ve teknik ile, olası postop komplikasyonlara karşı olabildiğince önlem alınarak yapılan cerrahi tedavinin hastanın lehine sonuçlar vereceğini düşünmekteyiz.