Haluk ÖZCANLI1, Sevim YILDIZ2, A Merter ÖZENCİ1, Ahmet T AYDIN1

1Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Antalya
2Güney Tıbbi Görüntüleme Merkezi, Antalya

Keywords: Manyetik rezonans, diz, anterior intermeniskal ligament.

Abstract

Giriş: Bu çalışmanın amacı Anterior intermeniskal ligamentin görülme sıklığının, morfolojik özelliklerinin ve menisküs ön boynuzları ile ilişkisini manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirilmesidir. Hastalar ve
Yöntem: Randomize olarak seçilen 190 hastada 200 diz manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirildi. Ortalama yaşı 40.07 olan (10-75 yaş) 200 hasta (89 Erkek, 101 Kadın) diz yakınması ya da herhangi bir sebepten dolayı manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yapılan olgular değerlendirilmiştir. Uzunluk ve kalınlık ölçümlerinde immatür eklem yapıları nedeniyle 18 yaş altındaki olgular değerlendirmeye katılmamıştır.
Sonuçlar: Anterior intermeniskal ligament 155 dizde tespit edilmiştir (%77.5). Ortalama ligament uzunluğu 32.95 mm’dir. Anterior intermeniskal ligamentin büyük çoğunlugunun menisküslere yapışma noktalarındaki kalınlığı 3 mm’den incedir, bunlar Membranöz tip ve her iki menisküsün ön boynuzlarına yapışma noktalarındaki kalınlığı 3 mm’den fazla olan ligamentler “Kord Tipi” olarak isimlendirilmiştir.
Tartışma: Kord tipi ligamentin anterior intermeniskal ligamentin bir şekli olup, menisküslere yapışma karakteristiğine bağlı olarak diz hareketleri sırasında menisküs translasyonunu belirgin olarak etkilediğini düşündürmektedir ve özellikle Kord tipi anterior intermeniskal ligament menisküslerin ön boynuzuna yapışma şekline bağlı olarak klinik olarak önem kazanabilir.