Palmaris longus tendonunun bulunmama sıklığı ve yokluğunun elin kavrama ve birinci çimdikleme kuvvetlerine olan etkisi
Kadir Ertem1, İrfan Esenkaya1, Nurzat Elmalı1, Saim Yoloğlu2
1İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Malatya
2İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Malatya
Keywords: Doğuştan anormallik; önkol; kas, iskelet/anormallik; tendon/anormallik; el bileği.
Abstract
Amaç: Bu çalışmada, palmaris longus (PL) tendonu yokluğunun sıklığı ve bu durumun el fonksiyonlarına etkisi araştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Çalışmada, Malatya Polis Okulu öğrencilerinden rastgele seçilen 365 sağlıklı erkek öğrencide (ort. yaş 23; dağılım 19-33) PL tendonunun varlığı araştırıldı. Deneklerin kavrama gücü Jamar dinamometre, başparmak ile işaret parmağı arasındaki çimdikleme gücü pinçmetre ile ölçüldü. Ölçümler Amerikan El Terapistleri Derneği’nin önerdiği şekilde yapıldı.
Bulgular: Palmaris longus tendonu yokluğuna toplam 124 olguda (%34) rastlandı. Bunların 82’sinde (%22.5) tendon her iki elde de bulunmuyordu. Tendon 103 olguda (%28.2) sağ, 103 olguda (%28.2) sol elde yoktu. Tek taraflı tendon yokluğu 42 olguda (%11.5) görüldü. Her bir taraf için, kavrama ve çimdikleme kuvvetleri PL tendonu olan ellerde olmayanlara göre daha fazla olmasına rağmen, bu açıdan anlamlı fark olmadığı görüldü (p>0.05).
Sonuç: Çalışmamızda, PL tendonunun bulunmama sıklığı dış kaynaklı çalışmalarda bildirilen oranlardan yüksek bulunmuştur. Bu tendonun, rekonstrüktif el cerrahisinde kullanılması sonrasında ellerin kavrama ve çimdikleme kuvvetlerinde anlamlı bir kayıp oluşmayacaktır.