Kadir Ertem1, İrfan Esenkaya1, Nurzat Elmalı1, Saim Yoloğlu2

1İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Malatya
2İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Malatya

Keywords: Doğuştan anormallik; önkol; kas, iskelet/anormallik; tendon/anormallik; el bileği.

Abstract

Amaç: Bu çalışmada, palmaris longus (PL) tendonu yokluğunun sıklığı ve bu durumun el fonksiyonlarına etkisi araştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Çalışmada, Malatya Polis Okulu öğrencilerinden rastgele seçilen 365 sağlıklı erkek öğrencide (ort. yaş 23; dağılım 19-33) PL tendonunun varlığı araştırıldı. Deneklerin kavrama gücü Jamar dinamometre, başparmak ile işaret parmağı arasındaki çimdikleme gücü pinçmetre ile ölçüldü. Ölçümler Amerikan El Terapistleri Derneği’nin önerdiği şekilde yapıldı.
Bulgular: Palmaris longus tendonu yokluğuna toplam 124 olguda (%34) rastlandı. Bunların 82’sinde (%22.5) tendon her iki elde de bulunmuyordu. Tendon 103 olguda (%28.2) sağ, 103 olguda (%28.2) sol elde yoktu. Tek taraflı tendon yokluğu 42 olguda (%11.5) görüldü. Her bir taraf için, kavrama ve çimdikleme kuvvetleri PL tendonu olan ellerde olmayanlara göre daha fazla olmasına rağmen, bu açıdan anlamlı fark olmadığı görüldü (p>0.05).
Sonuç: Çalışmamızda, PL tendonunun bulunmama sıklığı dış kaynaklı çalışmalarda bildirilen oranlardan yüksek bulunmuştur. Bu tendonun, rekonstrüktif el cerrahisinde kullanılması sonrasında ellerin kavrama ve çimdikleme kuvvetlerinde anlamlı bir kayıp oluşmayacaktır.