Petek Korkusuz1, Sema S. Hakkı2, Nuhan Puralı3, İlker Görür4, Ercüment Önder5, Rahime Nohutçu6, Nursen Koç7, Muharrem Timucin7, Adnan Öztürk8, Feza Korkusuz9

02Selçuk University Faculty of Dentistry, Department of Periodontology, Konya
3. Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of Biopyhsics, Ankara
1Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of Histology and Embryology, Ankara
3Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of Biopyhsics, Ankara
4Ankara University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Ankara
5Middle East Technical University, Medical Center, Ankara, Turkey
6Hacettepe University, Faculty of Dentistry, Department of Periodontology, Ankara, Turkey
7Middle East Technical University, Faculty of Engineering, Department of Metallurgical and Materials Engineering, Turkey
8Ankara University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Ankara, Turkey
9Middle East Technical University, Department of Biomedical Engineering and Medical Center Ankara, Turkey

Keywords: Titanyum, İmplant, Kemik, Osteoblast hücre kültürü, MC3T3-E1, Taramalı elektron mikrokopi, Konfokal mikroskopi.

Abstract

Amaç: Çalışmanın amacı in vitro koşullarda MC3T3-E1 osteoblast öncülü hücre serisinin kemiğe integrasyonunu parlatılmış, ince veya kalın kumlama yapılmış ya da sodium titanat ile kaplanmış titanium implant yüzeylerinde karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve yöntemler: Parlak, ince, kalın kumlama yapılmış ve sodium titanatla yüzey kaplaması uygulanmış titanium implantlar üzerine uygulanan MC3T3-E1 osteoblast öncülü hücrelerde karşılaştırmalı olarak yüzeye tutunma, çoğalma ve mineralizasyon hızları saptandı. Hücre morfolofisi, yapışma ve canlılık taramalı elektron mikroskobu ve konfokal mikroskop ile değerlendirildi.
Bulgular: Bu çalışmada kullanılan tüm implantlar doku ile uyumludur. Hücreler titanium yüzeylere deneyin 3. gününden itibaren tutundu. Bu hücrelerin konfokal mikroskopta canlı ve metabolik olarak aktif davranışa sahip oldukları gözlendi. Hücre sayısı 3. günden 22. güne belirgin olarak arttı. Çoğalma hızı parlak yüzeylerde en yüksek, sodium titanat kaplı olanlarda en düşük olarak saptandı. Diğer yandan 30. günde mineralize nodüller ince ve kalın kumlama yapılmış ve sodium titanat kaplı yüzeylerde daha çok sayıda izlendi. Çıkarım: Bu çalışma ince ve kalın kumlama ile sodium titanat yüzey kaplamasının osteoblastların titanium yüzeyine tutunma, mineralizasyon ve erken farklanmalarını uyardığını göstermektedir.