Devrim Akseki1, Mehmet Erduran1, Sabri Özarslan1, Halit Pınar2

1Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Balıkesir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, İzmir

Keywords: Patellofemoral ağrı sendromu; propriyosepsiyon; vibrasyon

Abstract

Amaç: Bu çalışmada, klinik olarak patellofemoral ağrı sendromu tanısı konmuş olgularda vibrasyon duyusunun propriyoseptif ölçüm yöntemi olarak kullanılabilirliği değerlendirildi.
Hastalar ve yöntemler: Klinik olarak patellofemoral ağrı sendromu tanısı konmuş 19 hasta ile 10 sağlıklı gönüllü çalışmaya alındı. Hastaların ve gönüllülerin tümüne eklem pozisyon duyusu ile vibrasyonun hissedilme süresi testleri uygulandı. Ölçümler için bir dijital gonyometre ve 128 Hz frekanslı standart diapozon kullanıldı. Test sonuçlarının değerlendirilmesinde, semptomatik dizler karşı dizlerle ve ayrıca kontrollerin normal dizleri ile karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için T-testi, Mann-Whitney U ve Pearson korelasyon testleri kullanıldı.
Bulgular: Hastalar semptomatik dizlerinde ekstansiyon pozisyonunda vibrasyonu ortalama 7.2±1.3 sn’de hissederken, karşı dizlerinde 9.1±1.5 sn’de hissettiler (p<0.05). Eklem pozisyon duyusu ölçümleri, vibrasyonun hissedilme süresi ölçümleri ile uyumlu olarak semptomatik dizin propriyosepsiyonunun kötüleştiğini gösterdi. Kontrollerin dizleri ile semptomatik dizler arasında da benzer farklılıklar vardı (p<0.05). Doksan derece fleksiyonda yapılan ölçümlerde vibrasyonun hissedilmesi açısından herhangi bir fark saptanmadı (p>0.05).
Sonuç: Çalışmanın sonuçları hastaların semptomatik dizlerinde vibrasyonun hissedilme süresinin normal dizlere göre azaldığını ortaya koymaktadır. Bu bulgu vibrasyon duyusunun propriyosepsiyon ölçümlerinde kullanılabileceğini, düşündürmektedir.