Proksimal humerus kırıklarında AO gergi bandı tekniği uygulaması
Cemil Yıldız, Mustafa Kürklü, Hüseyin Özkan, Serkan Bilgiç, Ali Şehirlioğlu, Yüksel Yurttaş, Barbaros Baykal, Mahmut Kömürcü, Mustafa Başbozkurt
Department of Orthopedics and Traumatology, Gülhane Military Medical School, Ankara, Turkey
Keywords: AO gergi bandı; humerus kırıkları; cerrahi.
Abstract
Amaç: Bu geniş katılımlı çalışmada humerus başı kırıklarında intramedüller Kirschner teli (K-teli) ve gergi bandı kombinasyonu uygulanan hastaların fonksiyonel tedavi sonuçları değerlendirildi.
Hastalar ve yöntemler: Proksimal humerus kırığı nedeni ile intramedüller K-teli ve gergi bandı tekniği uygulanarak tedavi edilen 74 hasta (54 kadın, 20 erkek; ort. yaş 42 yıl; dağılım 24-73 yıl) geriye yönelik olarak değerlendirildi. Neer sınıflamasına göre değerlendirilen kırıkların 43’ü tip II, 23’ü tip III, beşi ise tip IV idi. Her iki omuza da Constant-Murley omuz skorlaması uygulanarak sonuçlar değerlendirildi. Sonuçlar Neer kriterlerine göre derecelendirildi. Ağrı, 10 puan üzerinden görsel analog skala ile değerlendirildi.
Bulgular: Tüm kırıklar (radyolojik ve klinik olarak) ameliyat sonrası ortalama 3.6 ayda (dağılım 2.5-4.7 ay) kaynadı. Bir hastada serklaj teli kırıldı, sekiz hastada ise intramedüller K-teli, kaynamadan sonra ikinci bir işlem gerektiren impingement sendromuna neden oldu. Sonuçlar 6. ve 12. aylarda Constant-Murley skoru ve Neer kriterlerine göre değerlendirildiğinde aralarında fark saptanmadı (p<0.05). Bu iki kontrol arasında hastaların görsel analog skala değerleri arasında anlamlı fark saptandı (p>0.05).
Sonuç: Yapılan tespitin tipi, kemiğin kalitesi ve kırığın çok parçalı olup olmamasına bağlı olarak değişir. Ancak son zamanlarda güncel olan yaklaşım, minimal yumuşak doku diseksiyonu ile birlikte yapılan -sınırlı ve daha az invazif bir teknik olan- açık osteosentezdir. Bu sayede kemiğin daha az sıyrılması ve humerus başının beslenmesinin korunması hedeflenir. Bu yöntemin basit, kullanışlı ve ameliyat sonrası iyi sonuçlar veren bir yöntem olduğu görüldü