Subakromiyal sıkışma sendromu ile birlikte rotator manşet yırtığının, kısmi akromiyoplasti ile sınırlı açık rotator manşet tamiri sonuçları
Haldun Orhun1, Volkan Gürkan1, Muhsin Dursun1, Emre Orhun2, Burak Şener2
1Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, İstanbul;
2İstanbul Hastanesi El, Mikrocerrahi ve Üst Ekstremite Hastalıkları Merkezi, İstanbul
Keywords: Artroskopi; debridman; rotator manşet/yaralanma; omuz eklemi; subakromiyal sıkışma sendromu.
Abstract
Amaç: Rotator manşet yırtığı olan hastalarda sınırlı açık cerrahi yöntemle kısmi akromiyoplasti ve manşet tamirinin kısa dönem sonuçları değerlendirildi.
Hastalar ve yöntemler: Ocak 2001 - Aralık 2006 tarihleri arasında rotator manşet yırtığı tespit edilen 48 hasta (16 erkek, 32 kadın; ort. yaş 52 yıl; dağılım 29-70 yıl) çalışmaya alındı. Olgulara sınırlı mini açık rotator manşet tamiri ve kısmi akromiyoplasti (raspa tekniği ile) uygulandı. Ameliyat öncesi ve sonrasında Constant- Murley omuz skorlaması kullanıldı.
Bulgular: Ortalama takip süresi 38 ay (dağılım 14-70 ay) idi. Constant-Murley skorları ameliyat öncesi ve sonrası sırasıyla, ortalama 44 (dağılım 36-51) ve 88 (dağılım 75-96) olarak bulundu. Bir olguda (%2) dikişçıpaları yerinden çıktı ve tendon yetmezliği tekrarladı, diğer iki olguda (%4) ise tendon tamir yerindeki sütürler nedeniyle gelişen granülasyon dokusuna bağlı sıkışma komplikasyonları görüldü.
Sonuç: Rotator manşet yırtığı ile birlikte subakromiyal sıkışma sendromunun tedavisinde, açık cerrahi yöntemle minimal akromiyoplasti tekniğinin, iyi sonuçları nedeniyle uygulanabilir olduğu düşüncesindeyiz.