Başarısız intramedüller çivi uygulaması sonrası gelişen humerus cisim kaynamamalarında İlizarov güçlendirme tedavisi
Hasan Karapınar, Ulaş Akgün, Cemal Kazımoğlu, Tugrul Bulut, Muhittin Şener
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, İzmir, Türkiye
Keywords: Humerus; İlizarov tekniği; intramedüller çivi; kaynamama.
Abstract
Amaç: Bu çalışmada intramedüller çivi ile başarısız tespit sonucu humerus cisimde kaynamama gelişen hastaların tedavisinde uygulanan İlizarov fiksatörü ile destekleme deneyimimiz sunuldu.
Hastalar ve yöntemler: Antegrad intramedüller çivi uygulandıktan sonra humeral kaynamama saptanan yedi hasta (4 kadın 3 erkek; ort. yaş 47 yıl; dağılım 32-62 yıl) geriye dönük olarak değerlendirildi. Kaynamayı sağlamak amacıyla İlizarov fiksatörü, tüm hastalara intramedüller çivi çıkarılmadan kapalı yöntemle uygulandı. İlk yaralanmadan fiksatör uygulanana kadar geçen süre ortalama 12.2 ay (dağılım 8-21) idi. Hastalar takiplerinde kırık kaynaması açısından radyolojik olarak değerlendirildi. Omuz fonksiyonlarının belirlenmesi ve klinik değerlendirmesinde Constant puanlaması kullanıldı.
Bulgular: Tüm kaynamamalar ciddi bir komplikasyon olmadan iyileşti. Beş hastada antibiyotik tedavisine iyi yanıt veren yüzeyel çivi yolu enfeksiyonu gelişti. Takiplerde ortalama Constant puanı 78 idi.
Sonuç: Başarısız intramedüller çivi uygulaması sonrası gelişen aseptik humerus cisim kaynamamalarında İlizarov yöntemi ile eksternal tespit etkili bir tedavi seçeneğidir.