Hamza Özer1, Anıl Taşkesen1, Oğuz Kul2, Hakan Y. Selek1, Sacit Turanlı1, Kenan Köse3

1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye;
2Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Kırıkkale, Türkiye;
3Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye;

Keywords: Aşil tendonu; enflamasyon; glukozamin; primer tamir.

Abstract

Amaç: Bu deneysel hayvan çalışmasında glukozamin kondroitin sülfatın (glcN-CS) sıçan Aşil tendonları üzerindeki etkisi değerlendirildi. Gereç ve yöntemler: Otuz adet 300-350 g ağırlığında Wistar albino türü sıçan rastgele iki gruba ayrıldı. Grup A: Aşil tendonları tenotomize edildi, tamir yapıldı ve glcN-CS ağızdan verildi. Grup B: Aşil tendonları tenotomize edildi ve tamir yapıldı. Bütün sıçanlar pelet yem ile beslendi. Her gruptan beşer sıçan 4, 8. ve 12. haftalarda sakrifiye edildi. Her gruptan üç adet tendon örneğinin gerilme gücü biyomekanik olarak test edildi ve iki örnek de immünohistokimyasal boyama ve hematoksilen ve eozin boyama yapılarak histopatolojik açıdan analiz edildi. Karşı taraf Aşil tendonları da gruplandırıldı ve kontrol olarak analiz edildi (grup C ve D).
Bulgular: Histolojik sonuçlarda, grup A’da daha az enflamasyon ve daha düzgün kollajen oluşumu olduğunu görüldü. Biyomekanik testlerde 8. haftada A grubunda istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha yüksek tendon güçleri kayıt edildi (55±4.84N, p=0.078). Glukozamin kondroitin sülfat verilen hayvanlarda tendon gerilim güçleri istatiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek bulundu (50.01±5.62N, p=0.014).
Sonuç: Glukozamin kondroitin sülfat sıçanlarda Aşil tendonu iyileşme sonuçlarını geliştirmiştir. Bu sonuç enflamasyonu azaltması ve kollajen sentezini uyarması ile ilişkili olabilir. Her ne kadar glcN-CS sadece osteoartriti bulunan hastalarda semptom ve belirtileri geriletmesi için önerilse de spor yaparken oluşan yumuşak doku yaralanmalarının tedavisi için de tercih edilebilir.