Kronik kalça ağrısı ile femoroasetabuler sıkışma arasındaki ilişki: Klinik bulgular ve radyografi ile değerlendirme
Namık Şahin1, Teoman Atıcı2, Alpaslan Öztürk1, Güven Özkaya3, Bülent Avcu1, Yüksel Özkan1
1Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, Bursa, Türkiye;
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı
3Biyoistatistik Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye;
Keywords: Asetabulum; artralji; femur; kalça eklemi; radyografi.
Abstract
Amaç: Bu çalışmada kronik kalça ağrısı olan hastalarda klinik ve radyografik femoroasetabuler sıkışma (FAS) bulgularının oranı araştırıldı ve bu oranlar kontrol grubundakiler ile karşılaştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Üç aydan fazla kalça ağrısı olan 38 hastada (grup 1) FAS’nin klinik ve radyolojik bulguları araştırıldı ve 42 kontrolle (grup 2) karşılaştırıldı. Kalça eklemi 90° fleksiyonda iken iç rotasyon derecesi ölçüldü ve kalça eklemi 90° fleksiyonda ve adduksiyonda iç rotasyona zorlanarak sıkışma testi yapıldı. Her iki grupta pelvis ön-arka ve kalça eklemi çapraz masa yan radyografilerinde FAS bulguları araştırıldı. Femoral tarafta femur baş boyun açısı, alfa açısı, anteriyor offset oranı; asetabuler tarafta ise merkez kenar açısı, asetabuler indeks, ekstrüzyon indeksi ve çaprazlaşma bulgusu değerlendirildi.
Bulgular: Grup 1’de 18 hastada (%47.4), grup 2’de ise bir hastada (%2.4) ağrılı kalça eklemi iç rotasyonu 20 derecenin altında bulundu (p<0.001). Grup 1’de 15 hastada (%39.5), grup 2’de ise bir hastada (%2.4) sıkışma bulgusu pozitif idi (p<0.001). Kıskaç tipi FAS’ye yol açabilecek radyografik bulguların oranı her iki grupta benzer iken, femur kaynaklı FAS’ye yol açabilecek alfa açısı >50º olan hastaların oranı grup 1’de %76.3 (n=29) ve grup 2’de %42.9 (n=18) olarak bulundu (p=0.002).
Sonuç: Femoroasetabuler sıkışma, kronik kalça ağrısının nedenlerinden biri olup uygun klinik ve radyografik parametrelerle değerlendirildiğinde tanı oranları artabilir.