Ahmet Karakaşlı1, Berivan Çeçen2, Mehmet Erduran1, Orçun Taylan2, Onur Hapa1, Hasan Havıtcıoğlu3

1Department of Biomechanics, Dokuz Eylül University, Health Sciences Institute, İzmir, Turkey
2Department of Orthopedics and Traumatology, Medical Faculty of Dokuz Eylül University, İzmir, Turkey
3Department of Biomechanics, Dokuz Eylül University, Health Sciences Institute, İzmir, Turkey, Department of Orthopedics and Traumatology, Medical Faculty of Dokuz Eylül University, İzmir, Turkey

Keywords: Komşu segment instabilitesi; faset eklem; omurlar arası disk; lomber omurga.

Abstract

Amaç: Bu çalışmada lomber omurganın rijit tespitinden sonra komşu segmentin hareket genişliği ve stabilitesi araştırıldı. Gereç ve yöntemler: Bu çalışmada 17 taze donmuş kuzu lomber omurgası (sakrum T12’yi içeren) kullanıldı. Biyomekanik test aksiyel kompresyon test cihazı ile yapıldı. Aksiyel kompresyon tüm numunelere 5 mm/dk. yükleme hızı ile uygulandı. Özel dizayn edilmiş fikstür ile 8400 Nmm tork oluşturuldu. Fikstür aksiyel yönde fleksiyon, ekstansiyon, sağ ve sola eğilme pozisyonlarında yüklenme uygulanacak şekilde numuneler ayarlandı. Tüm numuneler sağlam omurga, pedikül vida ve rod fiksasyonu sonrasında teste tabi tutuldu. Test esnasında komşu seviye L5-S1 arasındaki ayrılma değerleri süreğen bir şekilde ekstansometre ile kaydedildi.
Bulgular: Komşu segmentte (L5-S1), aksiyel yüklenme ve üst-alt ayrılma değerleri, ön-arka ayrılma değerlerinden düşük bulundu. İstatistiksel analizde sağlam omurga ile komşu segment arasında aksiyel kompresyon ve ekstansiyon pozisyonunda sayısal anlamlı değişiklikler tespit edildi (p<0.027). Bunun yanında ekstansiyon pozisyonunda komşu segmentte sağlam omurgaya göre daha yüksek çıktı (p<0.015).
Sonuç: Lomber omurganın rijit fiksasyonu komşu segment seviyesinde hareket genişliğini değiştirmektedir. Bundan dolayı, komşu segmentte anormal stres ve spinal instabiliteye neden olur; bu durum, faset eklem dejenerasyonuna ve bel ağrılarına yol açabilir.