Medial düğümlü veya düğümsüz transosseöz eşdeğeri rotator manşet onarımlarının erken klinik sonuçları ve tekrar yırtık oranlarının karşılaştırılması
Tahsin Gürpınar1, Barış Polat2, Saltuk Buğra Tekin1, Ayşe Esin Polat3, Engin Çarkçı1, Yusuf Öztürkmen1
1Department of Orthopedics and Traumatology, İstanbul Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
2Department of Orthopaedics and Traumatology, University of Kyrenia, Faculty of Medicine, Kyrenia, Cyprus
3Department of Orthopaedics and Traumatology, Dr. Akçiçek State Hospital, Kyrenia, Cyprus
Keywords: Çift sıra, düğümsüz dikiş köprüsü, medial düğümlü dikiş köprüsü, rotator manşet onarımı, transosseöz eşdeğeri onarım.
Abstract
Amaç: Bu çalışmada, tam kat orta ile büyük boyutlu rotator manşet yırtığı olan hastalar için yaygın olarak kullanılan iki transosseöz eşdeğeri artroskopik rotator manşet onarımı tekniği olan düğümsüz ve medial düğümlü dikiş köprüsünün klinik sonuçları ve onarım bütünlüğü karşılaştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Çalışmaya manşet yırtığı olan 121 hasta (55 erkek, 66 kadın; ort. yaş 56.7±7.3 yıl; dağılım, 39-72 yıl) dahil edildi. Toplamda 64 omuz konvansiyonel medial düğümlü dikiş köprüsü tekniği (grup A) ve 57 omuz düğümsüz dikiş köprüsü tekniği (grup B) kullanılarak ameliyat edildi. Constant skoru, görsel analog ölçeği (GAÖ) ve aktif öne fleksiyon açısı ameliyat öncesinde ve ameliyattan minimum 12 ay sonra değerlendirildi. Ameliyat sonrası rotator manşet bütünlüğü ortalama 19±4.7 ay sonra manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirildi.
Bulgular: Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi değeri ve sagital MRG’de yırtığın ön-arka genişliği bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenmedi. Ameliyat sonrası ortalama Constant skoru grup A’da 32.3±8.5 puandan 84±11.6 puana ve grup B’de 31.3±9.3 puandan 86.4±8.7 puana yükselirken (p<0.001) ortalama GAÖ skoru grup A’da 6.0±1.0’dan 1.3±1.2’ye, grup B’de 6.4±1.0’dan 1.0±0.8’e düştü (p<0.001). Kontrol MRG’lere göre, tekrar yırtık oranı grup A’da %10.9 (n=7) ve grup B’de %8.8 (n=5) idi. Gruplar arasında ne klinik skorlarda ne de tekrar yırtık oranlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05).
Sonuç: Medial düğümlü tekniğe kıyasla daha az zaman alan ve daha basit olan düğümsüz teknik, ameliyattan en az bir yıl sonra benzer tatmin edici sonuçlar sağlar.