Artroskopik diz ön çapraz bağ onarımında femoral ve tibiyal tünellerin konumunun önemi
Onat Üzümcügil, Ahmet Doğan, Merter Yalçınkaya, Emre Akman, Erhan Mumcuoğlu, Nikola Azar
Keywords: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu; tünel lokalizasyonu; artroskopi.
Abstract
Amaç: Bu çalışmada artroskopik ön çapraz bağ onarımında femoral ve tibiyal tünel yerleşiminin ameliyat sonrası dönemde diz işlevleri üzerine olan etkisi araştırıldı ve başarılı bir ön çapraz bağ (ÖÇB) onarımı için gerekli ideal tünel yerleşiminin yeri belirlendi.
Hastalar ve yöntemler: Bu çalışmada, izole tam ÖÇB kopması nedeniyle transfemoral tespit ile hamstring otogreft rekonstrüksiyonu uygulanan 30 hastanın (29 erkek, 1 kadın; ort. yaş 28.4; dağılım 20-43) 30 dizi retrospektif olarak değerlendirildi. Ameliyatların hepsi aynı ekip tarafından aynı kurumda gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası dönemde hastaların hepsinin tünel yerleşimleri, radyografik olarak Harner quadrant yöntemine göre belirlendi. Ortalama 19.6 ay takip edilen hastalarda ameliyat sonrası Lysholm diz skorları ve eklem hareket açıklığı değerleri kaydedildi. Tünel parametreleri ile skorlar arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi.
Bulgular: Tüm parametreler incelendiğinde, sadece sagittal plandaki tibiyal tünel yerleşiminin diğerlerinden bağımsız olarak diz işlevleri üzerinde anlamlı etkisi olduğu gösterildi. Çıkarımlar: Başarılı bir ÖÇB onarımı için özellikle tibiyal tünelin sagital planda ön ikinci bölüme yerleşiminin etkili olduğu ve onarım sonrası diz fonksiyon skorunu artırdığı sonucuna varıldı.